Będąc szefem kuchni preferuję duże patelnie

Jestem szefem kuchni w ogromnej restauracji w naprawdę dużym hotelu. Działamy w centrum turystycznego miasta, więc musimy świadczyć naszym klientom usługi na możliwie najwyższym poziomie. W moim przypadku ponoszę pełną odpowiedzialność za jakość podawanych klientom posiłków. Nigdy nie mogę pozwolić na to, żeby komukolwiek coś nie smakowało.

Duża patelnia ułatwia pracę kucharzom

duże patelnie dla gastronomiiNie ukrywam, że praca szefa kuchni jest naprawdę nie łatwa. Jestem na nogach od godziny czwartej rano do północy. Pracuję tak przez trzy dni, a potem zmienia mnie mój zastępca. Jako szef kuchni nadzoruję pracę moich kucharzy, ale również sam często przygotowuję posiłki. A w branży kulinarnej działam już od trzech dekad, więc na potrawach i ich smakach naprawdę dobrze się znam. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak ważne są naczynia, których się używa. W mojej kuchni mamy specjalne profesjonalne i duże patelnie dla gastronomii, na których posiłki przygotowuje się bardzo wygodnie. Duża patelnia zdecydowanie ułatwia pracę kucharzom. Mogą oni usmażyć większą ilość potraw za jednym razem. O wiele wygodniej dusi się potrawy na patelni o dużej powierzchni. Jest naprawdę łatwiej przyrządzać najlepszej jakości posiłki gdy ma się do dyspozycji naprawdę duże naczynia. Ja w każdym razie uważam, że duże patelnie powinny być w każdej kuchni. Podobnie zresztą jak duże garnki czy inne naczynia kuchenne. Do tego jeszcze muszą być odpowiednie palniki, żeby patelnie się na nich zmieściły.

W mojej kuchni jedzenie przygotowuje się od świtu do zmierzchu. Na większych patelniach można przygotować zdecydowanie więcej jedzenia za jednym razem. A kiedy ma się do obsłużenia kilkadziesiąt osób jednocześnie to trzeba dołożyć wszelkich starań, żeby posiłki przygotowywać jak najszybciej. A do tego jeszcze muszą być smaczne.