Makaron w innym wydaniu

W naszym kraju makaron kojarzy się z dodatkiem do rosołu czy zupy pomidorowej albo z kuchnią włoską. Wszyscy znają popularny typ spaghetti, którego nazwa w naszym kraju oznacza już gotowe danie z sosem pomidorowym. Jednak od kilkunastu lat można też w Polsce dostać zupełnie inne makarony z niespotykanych w kuchni europejskiej składników.

Orientalne zupy z wkładką

makaron do potraw chińskichDrugim najczęściej spożywanym w Azji, zaraz po ryżu, jest makaron. Występuje on w wielu odmianach i grubościach. Specjalnych rodzajów używa się do odpowiednich zup. Istnieje cała kategoria zup opartych na makaronie udon. Składniki tego makaronu nie są wyjątkowe, bowiem to tylko mąka pszenna, woda i sól, ale wyjątkowa jest forma. Są to bowiem grube, miękkie kluski, które niewprawionym smakoszom wyślizgują się z pałeczek. Makaron do potraw chińskich można teraz zakupić w specjalnych sklepach z produktami orientalnymi, dlatego możemy samodzielnie spróbować przyrządzić bulion kake udon czy kitsune udon. Zupy tego rodzaju są bardzo esencjonalne i pełne dodatków, takich jak ryby, owoce morza, grzyby, wodorosty, szpinak, cebula czy smażone tofu. W Europie szczególnie dobrze przyjęła się inna azjatycka zupa, a dokładnie ramen. Choć znana jest nam jako potrawa japońska, oryginalnie wywodzi się z Chin. Podstawą zupy ramen jest oczywiście bulion. Kiedyś obowiązkowo musiał być mięsny, ale obecnie spotkamy także wersje wegańskie. Makaron do tego dania gotuje się osobno, a następnie zalewa wywarem. Popularnymi dodatkami do tej zupy są rzodkiew daikon, kukurydza, pędy bambusa czy dymka. Podobnego rodzaju zupą, choć już nie tak popularną jest chińska zupa won ton.

Makaron może występować w wielu wersjach i odmianach, zwłaszcza jeśli mówimy o makaronie w kuchni azjatyckiej. Bardzo popularne są zupy orientalne na bazie tego składnika, między innymi udon czy ramen. Możemy kupić te wyjątkowe typy makaronu w specjalnych sklepach.