W ostatnich latach pacjenci z przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, czyli inaczej z Hashimoto, znacznie częściej korzystają z porad dietetyków. Choroba ta stanowi najczęstszą przyczynę niedoczynności tarczycy, znacznie częściej dotyka także kobiety, niż mężczyzn. Z tego właśnie powodu warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tej choroby, a także możliwości, jakie daje wprowadzenie lepiej skomponowanej diety.
Dieta w chorobie Hashimoto
U zdrowych osób układ immunologiczny ochrania organizm przed bakteriami i wirusami. W przypadku pacjentów z chorobą Hashimoto działanie tego układu staje się zaburzone, a organizm zaczyna traktować swoją tarczycę jako wroga, zaczyna też wytwarzać przeciw niej przeciwciała. Ze względu na fakt częstego występowania innych zaburzeń czy chorób, dieta dla pacjentów z Hashimoto powinna być układana indywidualnie. Jeśli pomoże nam dietetyk z krakowa – hashimoto nie będzie tak uciążliwą chorobą. Należy w odpowiedni sposób dobierać kaloryczność posiłków oraz unikać drastycznego jej obniżania. Zbyt mała wartość energetyczna jedzenia może powodować spowolnienie metabolizmu, który zazwyczaj i tak jest wolniejszy. Dieta powinna być przeciwzapalna, dodatkowo wspomagać organizm, jak również przywracać dobre samopoczucie. Należy także zastanowić się nad eliminacją możliwych antygenów pokarmowych, które wywołują produkcję przeciwciał i pobudzają działanie układu immunologicznego.
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, osoby chorujące na Hashimoto powinno spożywać 4-5 regularnych posiłków w ciągu dnia. Pierwszy mniej więcej po 40-60 minutach od przyjęcia tabletki lewotyroksyny, natomiast ostatni 3-4 godziny przed snem. Niezwykle ważne jest dbanie o naturalność spożytych produktów, dlatego warto wyeliminować żywność mocno przetworzoną, jak słodycze, lody, chipsy, gotowe sosy czy fast foody.